Personatges

Catxidiable

Catxidiable és el nom que reb el pirata que fa de fil conductor de la festa. El seu nom complet és Jaireddín Catxidiable i actuava sota les ordres de Barba-roja (o Barba-rossa). El seu personatge es va incorporar a la festa l’any 2011 i, fins ara, ha estat interpretat per Toni Hernàndez (2011, 2012 i 2017) i Gabriel …. (2013-2016).

El Diccionari de la Llengua Catalana (D. Pere Labernia) del 1864 defineix Catxidiable com a: Lo qui’s vesteix d’un modo ridícul, imitant la figura ab que sól pintarse’l diable. Cachidiablo, Ridiculè personatus.

FOTO-PIRATESSENYORS
D’esquerra a dreta: Cabarroques, Catxidiable, Ferrer de Gualbes i Elionor de Santcliment. 2017.

 

Ferrer de Gualbes i Elionor de Santcliment

És el matrimoni que històricament havia tingut en custòdia gran part de Badalona i que van lligats amb l’actual heràldica de la ciutat. Es van incorporar com a personatges a la festa l’any 2011.

Ninfa Floridalba i Follet Rodasoques

Són dos personatges “atemporals” que van fent de presentadors al llarg de la festa. Ella ve de mar i té el poder de jugar amb la llum del sol. Ell viu a muntanya, d’on brollen les murtres, i té la capacitat de jugar amb el vent. Es van incorporar al repartiment l’any 2017 intepretats per Gorka Sol i Carlota Buhias.

 

FOTO-FOLLETS
Floridalba i Rodasoques. 2017

Cabarroques, Joan el Roig i Escarritxo

Són els noms de tres dels pirates que eren la mà dreta del Catxidiable. L’any 2017 es va incoroporar el personatge de Cabarroques i va ser interpretat per Anton

Pregoner

El Pregoner és un personatge de la Festa que al llarg dels anys s’ha mantingut d’una manera bastant aribitrària. La seva funció és la de donar la benvinguda a la Festa Medieval de Badalona. Sempre s’ha mirat d’escollir personatges de rellevància històrica (els quals han estat representats per actor badalonins), o bé persones vinculades amb el teixit badaloní. En un primer moment els pregons es feien des de la Masia de Can Canyadó, dissabte al matí, però posteriorment es van fer des de la Torre Vella, divendres al vespre.

Llista de pregoners:

Bernat de Canyadó, a càrrec de Jordi Dauder (1999)
Antoni de Canyadó, a càrrec de Miquel Lòpez (2000)
Conta Contes de Badalona (2001)
Xirriquiteula Teatre (2002)
Senyor de Canyadó (2006)
Senyora de Canyadó, a càrrec de Míriam Puntí (2008)
Joan Rosàs (2010)
Toni Forteza (2011)
Marcel Mauri (2012)

Miquel Carreras (2013)
Joan Soler (2014)
Gemma Blat (2015)

 

Toni Boronat – Mateu Rotger