Història

Els Inicis. Sant Jordi i la Masia de Can Canyadó

L’actual Festa Medieval de Badalona té el seu bressol al barri de Canyadó. Amb la recuperació i restauració (entre el 1988 i el 1998) de la Masia de Can Canyadó el veïnat veu la importància de crear un us costumista dels canyadencs i els badalonins vers l’edifici. Així, l’any 1995 l’Ajuntament de Badalona l’obre com a Centre Cívic. Però no n’hi havia prou. El caire romàntic del mas i la presència de Sant Jordi van produïr la necessitat de fer una festa medieval pels volts de la diada del llibre i la rosa.

Els veïns treballaran per millorar l’acte en els anys següents per convertir-lo en un acte singular que aplegui badalonins de tots els barris de la ciutat“. Així acabava l’article que es publicava el 27 d’abril de 1998 al diari El Punt quan parlava d’un sopar de temàtica medieval. Aquest modest esdevenemient, que comptà amb la presència de l’aleshores alcaldessa Maite Arquè, fou el pinyol de l’actual Festa Medieval de Badalona. La conjunció de la Masia de Can Canyadó (ja documentada al segle XV) i Sant Jordi va ajudar a fer una “fantasiosa” festa, que a la llarga esdevendria de ciutat. De fet, cal dir que el barri de Canyadó té, i ha tingut, “deboció” a Sant Jordi ja que a finals dels anys 1960 es van construïr una zona d’habitatge anomenada “Sant Jordi”. Es així com en els primers anys de la democràcia la Festa Major es celebrava entorn Sant Jordi, patró de Catalunya.

santjordi

De fet, una idea primogenita era substituir la Festa Major (que en l’actualitat es fa durant el mes de juny) per la Festa Medieval. No obstant, ambdues festes han conviscut fins a l’actualitat. Es curiós dir que les primeres festes de la barriada de Canyadó es feien al voltant de Sant Jordi, tot i que poc després s’anirien derivant al maig, i finalment al juny.

 

Els primers promotors

La Festa Medieval neix gràcies a diverses associacions veïnals del districte primer: Canyadó, Iris-Sol-Casagemas, Can Mercader, Can Solei i posteriorment Centre i Dalt de la Vila. La idea primojenita era aglutinar diverses entitats per un sol projecte, en aquest cas la Festa Medieval que esdevindria la primera festa temàtica de la ciutat.

El declivi de la festa

La festa era organitzada per una comissió que altruistament es dedicava a la seva gestió. El pas dels anys, el cansament dels organitzadors, i també el poc relleu feu que la festa, a partir del 2006 i 2008 es produís un cert estancament i declivi.

Els organitzadors

Com hem dit, originalment la festa era organitzada per l’anomenada Coordinadora d’entitats del districte primer. Això canvià el 2001 quan es creà l’anomenada Coordinadora d’entitats Festa Medieval Sant Jordi. Fou el 2003 quan el col·lectiu sortí al programa com a Comissió Pro Festa Medieval Sant Jordi. Aquest nou col·lectiu finalitzà la seva tasca el 2009 quan es constituí l’Associació Festa Medieval Sant Jordi de Badalona.

La reinvenció de la festa.

L’any 2009, amb la incorporació d’una nova coordinació, la Festa Medieval comença a fer un salt, tan participació com de contingut. Un dels objectius marcats fou la transformació de la festa a un acte de ciutat. Per això es va creure convenient fer una crida a les entitats de tota la ciutat a participar: escoles, esplais, associacions de veïns, cultura popular, entitats… Totes elles podien tenir un lloc o altre en la celebració.

L’any 2010 s’organitza les primeres Jornades Medievals al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, amb l’objectiu de crear la Xarxa de Municipis Medievals

Pirates a Badalona

L’any 2011, gràcies a un programa cultural ofert per la Generalitat de Catalunya (Tallers per la Festa de Fusic), la festa fa un important salt qualitatiu. Seguint amb la dinàmica d’anys anteriors es va decidir continuar amb la idea d’obrir la festa a entitats de caire culturals i esportives per tal d’organitzar un nou model de festa.

Després de consultat a diversos historiadors (com ara Joan Soler i Joan Rosàs) es va decidir englovar la festa dins les incursions pirats, i concretament amb la llegenda de Catxidiable. A partir d’aquí diversos grups de teatre es van posar mans a l’obra per tal de realitzar noves accions teatrals.

Cap a la festa de la ciutat

Des del principi s’ha buscat la manera per què la festa sigui d”ambit de ciutadà. Si bé és cert que des del principi s’ha buscat la col·laboració d’entitats externes al barri, no és fins la constitució de l’ACF Medieval de Badalona com a tal que es comença a aconseguir que sigui una festa de ciutat.

L’any 2011 es feren accions teatrals noves a davant de la Torre Vella (Dalt de la Vila), Platja dels Pescadors (Centre) i Pont d’en Botifarreta (Casagemas). Més tard, l’any 2013, amb la col·laboració de de l’Associació de Veïns del Front Marítim i Marina Badalona, es troba un nou emplaçament: el Front Marítim i el Port de Badalona.

Leave a Reply