Objectius

Badalona impulsa la creació d’una xarxa de municipis medievals catalans
L’acompanyen entitats d’altres ciutats històriques, com ara Montblanc, i la Generalitat hi dóna suport

10/04/10 02:00 – BADALONA – JOSE G. NAVARRO
EL PUNT.

L’associació Festa Medieval Sant Jordi de Badalona, encarregada d’organitzar anualment aquesta diada al barri de Canyadó, està treballant des de fa setmanes per impulsar la creació d’una xarxa de localitats medievals de Catalunya, una iniciativa inexistent al país. El projecte, que té el suport de la Generalitat i de l’Ajuntament badaloní, també implica decisivament altres entitats organitzadores de festes medievals de Catalunya, com ara les de Montblanc, Bagà i Sant Pere de Vilamajor. L’objectiu de tot plegat és promocionar arreu de Catalunya aquest patrimoni cultural i generar economia i participació ciutadana.
Intercanviar coneixements culturals del món medieval, contrastar models de festa i reflexionar sobre els seus motius, promocionar conjuntament el propi patrimoni i recuperar una altra part de la memòria històrica. Tot plegat, fomentant la participació ciutadana i tractant, de passada i tant com sigui possible, de dinamitzar l’economia local, castigada pels actuals temps de crisi. Aquests serien els objectius de la xarxa de localitats medievals de Catalunya, una iniciativa sorgida fa unes setmanes de l’associació badalonina Festa Medieval Sant Jordi, que vol implicar altres indrets de Catalunya on l’empremta medieval és prou visible. Així, representants de les festes medievals de Bagà, Sant Pere de Vilamajor, Móra la Nova i, sobretot, Montblanc estan disposats a tirar endavant la creació d’aquest circuit històric i turístic.
Aprofitant que Badalona és enguany capital de la cultura catalana, però fora de l’organització d’aquesta efemèride, la presidenta de l’entitat badalonina, Núria Fernández, explicava fa uns dies: «Volem crear un nou motiu per difondre part de la història de Badalona.» I afegeix que per ara «no hi ha a Catalunya ni a la resta de l’Estat cap xarxa d’aquestes característiques». Una iniciativa que, a l’espera de rebre l’assessorament d’alguns experts acadèmics, podria generar la celebració d’altres actes conjunts més enllà de les festes medievals d’aquests municipis, com ara la confecció de llibres o d’itineraris turístics. Tot plegat, «sumar esforços i coneixements per revalorar aquest passat, i contribuir a la cohesió social i a l’acollida de nouvinguts d’altres cultures», destaca Pedro Jesús Fernández, president de l’Associació de Veïns de Canyadó.
Resposta «positiva»
Tant la representant de l’entitat medieval com el de l’associació veïnal han indicat que la resposta de les administracions a la idea de crear aquesta xarxa ha estat «positiva». De fet, fa unes setmanes, en una jornada sobre festes medievals celebrada al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, on es va començar a gestar aquesta iniciativa, hi va participar el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fondevila. El responsable d’aquest organisme pertanyent a la Generalitat va explicar ahir que la proposta «millorarà l’oferta medieval al país, aportant-hi prestigi i rigor». Per la seva banda, el regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, Mateu Chalmeta (ERC), va indicar que la proposta «és una bona idea a la qual mirarem com donar suport», tot i matisar que el projecte encara és a les beceroles.
La festa s’estén més enllà de Canyadó

El barri badaloní de Canyadó acull aquest cap de setmana els actes d’una nova edició –i ja en van onze– de la Festa Medieval Sant Jordi. El centre cívic Can Canyadó i el seu voltant seran l’escenari, des d’avui i fins demà, d’un gran nombre d’activitats que inclouen, entre d’altres, un mercat medieval d’artesania, visites guiades a la masia Can Canyadó, tallers infantils, cercaviles, balls de gegants, contacontes, un espectacle pirotècnic, actuacions musicals, animació i danses medievals, espectacle infantil i un final de festa amb una actuació de cavallers. Tot i que la majoria de propostes tindran lloc dins d’aquest barri, altres punts de la ciutat també es contagiaran de l’esperit medieval. Així, diumenge al matí a la plaça de la Constitució del barri de Dalt la Vila s’hi faran danses medievals, mentre que el final de la celebració serà a l’església de Santa Maria, temple on al vespre sonaran cants gregorians a càrrec del cor de cant gregorià de la parròquia. Aquest any, prop d’una cinquantena d’entitats locals participen en aquesta diada, en què també col·labora l’Ajuntament de Badalona.
Darrera actualització ( Dissabte, 10 d’abril del 2010 02:00 )
Publicat a
El Punt. Barcelonès Nord 10-04-2010 Pàgina 2

Leave a Reply